Παρασκευή 12 Μαΐου 2017


Χρόνια Πολλά Μαμά!


Η πιο ξεχωριστή λέξη στη ζωή ενός ανθρώπου είναι η μητέρα. Σε αυτή τη γυναίκα συγκεντρώνεται όλη η ύπαρξη του ατόμου. Είναι η ιερή γυναίκα που μας έφερε στον κόσμο κι εκείνη που σε όλα είναι πάντα δίπλα μας να μας κρατά το χέρι και να μας στηρίζει.
Η γιορτή της μητέρας ή Ημέρα της Μητέρας είναι κινητή εορτή προς τιμήν της και γιορτάζεται το Μάιο. Εγκαθιδρύθηκε τον 20ό αιώνα και προέρχεται από το αγγλικό και το αμερικάνικο κίνημα των γυναικών. Προέκυψε από συναντήσεις μαμάδων με το όνομα Mothers Day Meetings, κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες.
Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της μητέρας;
Αυτό το ερώτημα έχει απάντηση πριν καν την αντιληφτούμε. Η ιδιότητα της μητέρας είναι πολύπλευρη και βαρυσήμαντη. Είναι αφοσίωση και τρυφερότητα ταυτόχρονα, είναι το οξυγόνο της ζωής. Μια γυναίκα όταν γίνεται μητέρα, ξεκινά να ζει ξανά από την αρχή. Δίδεται ολοκληρωτικά στο μωράκι της και ζει μέσα από αυτό.
«Τη στιγμή που γεννιέται ένα παιδί, γεννιέται μαζί και η μητέρα. Δεν υπήρχε πριν. Η γυναίκα υπήρχε, αλλά η μητέρα, όχι. Η μητέρα είναι κάτι εντελώς νέο.» ~ Rajneesh
Ποια είναι η πιο κατάλληλη ηλικία για να γίνεις μητέρα;
Τα νέα είναι καλά για τις γυναίκες! Κατάλληλη ηλικία για τη μητρότητα δεν υπάρχει! Η ιδανική στιγμή είναι όταν το ζευγάρι αποφασίσει, ότι επιθυμεί να αποκτήσει οικογένεια, στο χώρο και στο χρόνο που το ίδιο ορίζει. Αυτή η στιγμή ποικίλλει για τον καθένα. Οι προϋποθέσεις και οι συνθήκες είναι αυτές που καθορίζουν την ανάγκη για μητρότητα. Πρώτα – πρώτα η επιλογή του κατάλληλου συντρόφου και μέλλοντα πατέρα των παιδιών, είναι ο πιο βασικός παράγοντας επιλογής. Σε αυτό, θεμέλιο είναι η γνωριμία, η ουσιαστική επαφή με το μέλλοντα σύζυγο, ο γάμος. Ακρογωνιαίο λίθο αποτελεί η αυτογνωσία κι η επίγνωση του τι ζητάμε και τι ακριβώς θέλουμε. Όσο πιο κατασταλαγμένη είναι μια γυναίκα, τόσο πιο εύκολη είναι η επιλογή.
Έπειτα, είναι η γέννηση της επιθυμίας για μητρότητα. Η ανάγκη να φέρεις στον κόσμο τον καρπό του έρωτά σου και να φροντίσεις ένα πλάσμα, που σε χρειάζεται συνεχώς δίπλα του. Έρευνες ψυχολογίας έχουν δείξει, ότι όσο πιο επιτυχημένη και υγιής είναι η σχέση του ζευγαριού, τόσο πιο ευτυχισμένα είναι τα παιδιά τους. Οπότε συμπεραίνουμε πόσο βασικό κριτήριο είναι η επιλογή του συντρόφου, στην ψυχική υγεία και στην οικογενειακή ηρεμία.
Η μητέρα χαίρει μεγάλης εκτίμησης και σεβασμού τόσο στην οικογένειά της όσο και στην κοινωνία, με το θεάρεστο έργο που επιτελεί. Είναι ένας ρόλος που απαιτεί θυσίες, κόπο, αλλά και πολλή αγάπη. Είναι σημαντικό να γνωρίζει η μητέρα πόσο πολύ αγαπιέται από τα παιδιά της, καθώς αυτή είναι όλη της η ευτυχία και επιβράβευση. Να δείχνετε στις μητέρες σας πόσο πολύ τις αγαπάτε και να είστε ευγνώμονες για αυτές! Χρόνια πολλά σε όλες τις μανούλες!
«Μητρότητα: όλη η αγάπη αρχίζει και τελειώνει εκεί.» ~ Robert Browning

Έλενα Βράιλα

Κοινωνιολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου